петък, 14 октомври 2016 г.

Препоръки от Американския национален институт при избора на офис мебели

За да се предоставят насоки при избора на офис мебели и подреждането на работното място, са обособени следните препоръки от Американския национален институт по стандарти на околната среда и Центъра по безопасност. 

Офис столове
Височина на седалката: височината на седалката трябва да бъде пневматично регулира, докато се седи върху нея. Повечето потребители попадат в диапазона от 16 - 20,5 инча на височина на седалката, която трябва да бъде над пода.  Бедрата трябва да са хоризонтални, долната част на краката трябва да са вертикални, а стъпалата трябва да са стъпили на пода или да им е осигурена специална поставка. Височина на седалката трябва да даде възможност  лактите да правят ъгъл от 90 градуса, когато са поставени на повърхността с цел писане.

Дълбочина и широчина на седалката
Ширина на седалката от 17-20 инча е достатъчна за повечето хора и трябва да бъде достатъчно дълбока за да позволи на гърба да се свържете с лумбалната облегалка без да отрязва от пространството на задната част на колената. Предният ръб на седалката трябва да бъде закръглен и подплатен. Наклънът на седалката трябва да може да серегулира. (от 0 до 10 градуса).Избягвайте столове тип кош.  Седалката трябва да се върти лесно.

Облегалка:
Облегалката трябва да има твърда повърхност особено в лумбалната област (долната част на гърба) и да е широка 12-19 инча, лесно да се регулира и трябва да бъде лесно регулируема, докато се седи.  Оптималният ъгъл между седалка и облегалка трябва да позволява на работна поза трябва да се създаде ъгъл от поне 90 градуса между бедрата и гърба.Следва да бъде регулиран ъгъла на седалката и височината на облегалката, за да се даде възможност за най-удобния натоварване на гръбначния стълб.

Материалът на повърхността на седалката
Седалката на стола и гърба трябва да бъде подплатени достатъчно, за да позволи удобно обръщение. Ако седалката е твърде мека, мускулите трябва винаги да се адаптират, за да поддържат постоянната поза, причинявайки си напрежение и умора. Плата на седалката трябва да "диша", за да позволи на въздуха да циркулира между дрехите и кожата на човека.

Подлакътници: 
Подлакътниците могат да се регулират  в зависимост от предпочитанията на потребителя и задачите, които той има да извършва.  Те не трябва да ограничават движението или възпрепятстват  работника да бъде достатъчно близо до работната повърхност. Работникът не трябва да отпуска ръцете си, когато извършва своята работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар