петък, 14 октомври 2016 г.

Ергономични мебели - професионално проектиране и предимства

С термина "ергономични мебели" ние желаем да разграничим от всички мебели тези, които са научно проектирани да предоставят  максимален комфорт и максимална подкрепа на тези, които ги използват. Този научен проект може да се комбинира с изкуството, представяйки по този начин проекти за уникални  мебели, които увеличават още повече изборът от ергономични модели и които стават  все по-интересни  и изненадващи в тяхната функционалност. Да имате този тип мебелировка в офиса, но така също и вкъщи,може да помогне да се елиминират всички тези позиции и движения, които са излишни и  вредни за наето тяло,  като същевременно се повишава работоспособността и релаксация на тялото.

Предимствата в използването на ергономичните мебели са различни. Представяме ви няколко  по-долу, за да ви дадат кратка  представа за това защо могат да бъдат важни.
Целият набор от ергономични мебели имат допълнителна функция за подкрепа, състояща се от присъствието на поставки за крака, подглавници и така нататък. Такива допълнителни опции за опора допринасят за по-доброто фокусиран на обзавеждането върху гъвкавостта, която позволява максимална свобода на движение. Болки в гърба и общи физически болки  в почти всички случаи, се  дължащи се грешни пози на тялото: бидейки през цялото време седнали в неправилна поза  мускулите на тялото  остават дълг време в напрежение  и това води до умора и болка в по-дългосрочен план.Това е и една от причините, поради които един човек,  часове наред прекарал зад компютъра  се чувствате уморени и стресиран. Последиците могат да повлияят на тялото в дългосрочен план и да доведат до други здравословни проблеми. С ергономични мебели такива проблеми са отстранени и могат да подобрят ефективността ви по време на работа и у дома, намалявайки здравните проблеми. Ергономични мебели са оборудвана с опцията за регулиране на височината което го прави в състояние да предложи на всички най-добрата позиция за сядане: не само когато се работи на компютъра, но също така и за случаите, когато се чете,учи или пише.

Това, което е по-често свързано с ергономичния фактор е,  че днес тези мебели включват  елегантен вид  и модерност и  което ги прави привлекателни и иновативни.  Благодарение на това, стаите в дома ви могат да са напълно съвременни и привлекателни, , пълни с чар, запазвайки максимално ергономичността. Цените обикновено са достъпни и това ги прави още по-привлекателни: въпреки всичките допълнителни възможности, които предлагат и способността да се адаптират към всеки човек, поддържат една добра конкурентна цена.

Препоръки от Американския национален институт при избора на офис мебели

За да се предоставят насоки при избора на офис мебели и подреждането на работното място, са обособени следните препоръки от Американския национален институт по стандарти на околната среда и Центъра по безопасност. 

Офис столове
Височина на седалката: височината на седалката трябва да бъде пневматично регулира, докато се седи върху нея. Повечето потребители попадат в диапазона от 16 - 20,5 инча на височина на седалката, която трябва да бъде над пода.  Бедрата трябва да са хоризонтални, долната част на краката трябва да са вертикални, а стъпалата трябва да са стъпили на пода или да им е осигурена специална поставка. Височина на седалката трябва да даде възможност  лактите да правят ъгъл от 90 градуса, когато са поставени на повърхността с цел писане.

Дълбочина и широчина на седалката
Ширина на седалката от 17-20 инча е достатъчна за повечето хора и трябва да бъде достатъчно дълбока за да позволи на гърба да се свържете с лумбалната облегалка без да отрязва от пространството на задната част на колената. Предният ръб на седалката трябва да бъде закръглен и подплатен. Наклънът на седалката трябва да може да серегулира. (от 0 до 10 градуса).Избягвайте столове тип кош.  Седалката трябва да се върти лесно.

Облегалка:
Облегалката трябва да има твърда повърхност особено в лумбалната област (долната част на гърба) и да е широка 12-19 инча, лесно да се регулира и трябва да бъде лесно регулируема, докато се седи.  Оптималният ъгъл между седалка и облегалка трябва да позволява на работна поза трябва да се създаде ъгъл от поне 90 градуса между бедрата и гърба.Следва да бъде регулиран ъгъла на седалката и височината на облегалката, за да се даде възможност за най-удобния натоварване на гръбначния стълб.

Материалът на повърхността на седалката
Седалката на стола и гърба трябва да бъде подплатени достатъчно, за да позволи удобно обръщение. Ако седалката е твърде мека, мускулите трябва винаги да се адаптират, за да поддържат постоянната поза, причинявайки си напрежение и умора. Плата на седалката трябва да "диша", за да позволи на въздуха да циркулира между дрехите и кожата на човека.

Подлакътници: 
Подлакътниците могат да се регулират  в зависимост от предпочитанията на потребителя и задачите, които той има да извършва.  Те не трябва да ограничават движението или възпрепятстват  работника да бъде достатъчно близо до работната повърхност. Работникът не трябва да отпуска ръцете си, когато извършва своята работа.